Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Σαλάτα με κινόα


Πρώτα ξεπλένουμε καλά την κινόα* με καυτό νερό (βοηθάει να φύγουν κάποιες ουσίες που το πικρίζουν. Δεν είναι επικίνδυνες, απλώς το πικρίζουν). 

Βράζουμε ένα φλυτζάνι κινόα σε δύο φλυτζάνια αλατισμένο νερό, σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, απομακρύνουμε από την φωτιά και αφήνουμε να απορροφήσει όλο το νερό.Το χρησιμοποιούμε όπως το ρύζι ή το πλιγούρι, από διάφορες σαλάτες, έως γεμιστά ή σκέτο συνοδευτικό σε κρέατα κ.λπ.
* Η κινόα είναι ένα ψευδοδημητριακό από το Περού. Έχει το μέγεθος και το χρώμα μικρού σουσαμιού και θεωρείται super food. Για κάποιο άγνωστο λόγο οι Ισπανοί δεν την έφεραν από το Περού, όπου την θεωρούσαν την ιερή και βασική τροφή τους. Είναι νόστιμο συνοδευτικό, όπου χρησιμοποιείται το ρύζι ή το πληγούρι, χρησιμοποιείται και η κινόα.
Επίσης, είναι ωραία στην εκδοχή της κρύας σαλάτας -που την κρατάς στο ψυγείο σου και χορταίρεις χωρίς να βαραίνεις για 2-3 μέρες. Επίσης, είναι ωραία και ανακατεμένη με φακή για κρύα σαλάτα. Δηλαδή νερόβραστη φακή με κινόα, και προσθέτεις κρεμμυδάκι, ντομάτα αγγουράκι πιπεριές μαϊντανό ή όποιο άλλο μυρωδικό, αν θέλεις και ελιές ή και κάποιο σκληρό κίτρινο τυρί και πάει λέγοντας, και προσθέτεις λάδι και λεμόνι ή ξύδι. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.


Αφροδίτη Παράσχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου