Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Τραχανόπιτα



Υλικά
για ένα ταψί Νο 28
1 ½ λίτρο γάλα φρέσκο
1 κούπα τραχανάς σταρένιος
1 γεμάτη κουταλιά σούπας βούτυρο γάλακτος
4-5 αυγά
400 γραμμάρια φέτα
Παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι ή ξηρή μυζήθρα για πασπάλισμα
Φρυγανιά τριμμένη και βούτυρο για επάλειψη στο ταψί
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προαιρετικά: Φρεσκοτριμμένο κόλιαντρο ή δυόσμος ξερός


Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βράζουμε το γάλα τον τραχανά και το αλατοπίπερο σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά (για να μη σβολιάσει και κολλήσει στον πάτο) ωσότου το μίγμα γίνει μια παχύρρευστη κολλώδης κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τριμμένη τη φέτα και έπειτα τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Κατόπιν αδειάζουμε στο ταψί που το έχουμε ήδη βουτυρώσει και πασπαλίσει με τη φρυγανιά, πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου (ή ωσότου η πίτα αποκτήσει μια χρυσοκάστανη κρούστα) στους 220ο C.

Προσοχή: Το αλάτι με μέτρο γιατί η φέτα προσθέτει αλμύρα στην πίτα.

Στέλλα Γεωργιάδου,
αρχιτέκτων μηχανικός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου