Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Κέικ με καρύδια



ιδανικό για πρωινό ή απογευματινό τέιον-καφέ

* το φλυτζάνι είναι χωρητικότητας 250 ml
6 αυγά μέτρια
¾ φλυτζανιού ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
1 κουταλιά λεμόνι χυμό
1,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 μεγάλη κουταλιά σούπας μέλι
1 φλυτζάνι χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
1/3 φλυτζανιού κονιάκ (δεν παραλείπεται, επειδή είναι η χημεία του με τη σόδα που φουσκώνει αποτελεσματικά το βαρύ υλικό των καρυδιών)
250 γραμμάρια καρυδόψιχα αλεσμένη
3 φλυτζάνια αλεύρι μαλακό
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

φουσκωτικά
3 κουταλιές τσαγιού baking powder
2/3 κουταλιάς τσαγιού σόδα μαγειρικής

μυρωδικά
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλιά σούπας κανέλλα
½ κουταλάκι τσαγιού γαρύφαλλα αλεσμένα
1/3 κουταλιάς τσαγιού κανελλόλαδο

Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με μια μικρή πρέζα αλάτι μέχρι να γίνουν μαρέγκα και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Χτυπάμε το λάδι με την κουταλιά χυμού λεμονιού και μετά βάζουμε τη ζάχαρη, το μέλι, τους κρόκους ένα-ένα χτυπώντας.
Διαλύουμε τα φουσκωτικά στο μισό χυμό πορτοκαλιού ανακατεύοντας με το κουταλάκι γρήγορα, επειδή ο χυμός φουσκώνει αμέσως και το ρίχνουμε στο μείγμα χτυπώντας και προσθέτοντας και το υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά.
Προσθέτουμε τα αλεσμένα καρύδια και το κονιάκ, χτυπώντας ελαφρά.
Προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι σταδιακά, χτυπώντας πολύ λίγο στην αρχή της πρώτης δόσης και μετά ανακατεύοντας μόνο. Στο τέλος με πολύ απαλές κινήσεις προς μία κατεύθυνση ανακατεύουμε –μάλλον τυλίγουμε με υπομονή και λατρεία- τη μαρέγκα μέσα στο μείγμα. Ο χυλός δεν πρέπει να είναι ρευστός, αλλά ούτε ζυμάρι. (εάν είναι σφικτός, βάζουμε λίγο γάλα ή χυμό, εάν είναι αραιός βάζουμε λίγο αλεύρι)
Φόρμα κατά προτίμηση με τρύπα στη μέση, βουτυρωμένη με μαργαρίνη και πασπαλισμένη με αλεύρι. Φούρνος στους 180 Κελσίου, ψήσιμο 50 λεπτά, έως και 1 ώρα, ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου (στο φούρνο μου προτιμώ τον αέρα, άλλοι βάζουν πάνω και κάτω αντίσταση). Δεν ανοίγουμε το φούρνο ποτέ εάν δεν έχουν περάσει 40 λεπτά από την έναρξη του ψησίματος. Αν δούμε τότε ότι το κέικ πάει να αρπάξει από πάνω βάζουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο ώστε να βγαίνει καθαρό, χωρίς ίχνη χυλού, ένα μαχαίρι ή ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι με το οποίο τρυπάμε το κέικ για να δούμε εάν ψήθηκε εσωτερικά.
Βγάζουμε από το φούρνο, μετά από λίγα λεπτά ξεκολλάμε τις περιμέτρους του κέικ από τη φόρμα με μαχαίρι χωρίς μύτη και βγάζουμε το κέικ πάνω σε σχάρα για να κρυώσει ολόγυρα. Μετά από λίγο και ενώ είναι ακόμη ζεστούλικο με ένα σουρωτήρι τσαγιού πασπαλίζουμε άχνη ζάχαρη ολόγυρα για να γίνει άσπρο και λαχταριστό.
Τρώγεται μετά μανίας!!!
Πόπη Πηγιάκη, Καθηγήτρια Παιδαγωγικής
διδάσκει ζαχαροπλαστική


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου