Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Παραδοσιακή συνταγή για βλάχικη κρεατόπιτα από το Λιβάδι Ολύμπου



Υλικά
(για το ταψί του φούρνου της κουζίνας)
1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (χτένι, χωρίς κόκαλο)
½ κιλό χοιρινό κρέας (χτένι, χωρίς κόκαλο)
1 κιλό κρεμμύδια
6 αυγά
1 κιλό αλεύρι ΜΑΝΑ
200 γραμμάρια ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι
½ φλιτζάνι του καφέ νερό


Εκτέλεση
1.       Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομματάκια, μικρότερα της μερίδα και το πλένουμε. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ψιλά κομματάκια.
2.      Βάζουμε 100 γραμμάρια λάδι στη χύτρα μαζί με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε για 10-12 λεπτά. Προσθέτουμε το ανάλογο αλάτι, μισό φλιτζάνι του καφέ νερό και κλείνουμε τη χύτρα. Αφήνουμε το κρέας να βράσει σε σιγανή φωτιά για 45 λεπτά αφότου αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα. Βγάζουμε τη χύτρα από την κουζίνα και αν έχει ακόμα νερό την αφήνουμε στη φωτιά χωρίς καπάκι ώσπου το κρέας να μείνει με το λάδι.
3.      Όταν το κρέας κρυώσει κάπως (για να μην καούμε) το κάνουμε με τα χέρια μας μικρά-μικρά κομματάκια διαλύοντάς το όσο γίνεται περισσότερο. Προσθέτουμε 6 αυγά (όχι χτυπημένα), το πιπέρι, το μπαχάρι και 50 γραμμάρια λάδι. Τα ανακατώνουμε πολύ καλά όλα μαζί. Η γέμιση είναι έτοιμη!.
4.      Ανοίγουμε 6 φύλλα: Χρησιμοποιούμε 1 κιλό αλεύρι, λίγο λάδι αλάτι και νερό. Τα 3 φύλλα πρέπει να έχουν την ίδια επιφάνεια με το ταψί, ενώ τα άλλα 3 πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερα (περίπου 3 εκατοστά φαρδύτερα και πλατύτερα από το ταψί).
5.      Αλείφουμε με λάδι τον πάτο του ταψιού. Τοποθετούμε στον πάτο του ταψιού το πρώτο από τα μεγαλύτερα φύλλα και το αλείφουμε με λάδι χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Βάζουμε το δεύτερο από τα μεγαλύτερα φύλλο και το αλείφουμε κι αυτό με λάδι. Βάζουμε και το τρίτο μεγάλο φύλο και το αλείφουμε κι αυτό με λάδι. Βάζουμε τώρα τη μισή γέμιση, την κατανέμουμε ομοιόμορφα στο ταψί, προσθέτουμε ένα φύλλο και το αλείφουμε με λάδι. Προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση. Βάζουμε τα δύο τελευταία φύλλα και προσθέτουμε 50 γραμμάρια λάδι που το αλείφουμε σε όλη την επιφάνεια της πίτας.
6.      Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζουμε το ταψί. Μετά από 15 λεπτά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε την πίτα για μια ώρα ακόμα να σιγοψηθεί. Τη βγάζουμε από το φούρνο καθώς το φύλλο φαίνεται να έχει ψηθεί (παίρνει καφεκίτρινο χρώμα).
7.      Την αφήνεται να κρυώσει λίγο και την κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια.
Τρώγεται, κατά προτίμηση, ζεστή και συνοδεύεται με ένα ποτήρι κόκκινο μπρούσκο ή ημίγλυκο κρασί.

Η Ξανθούλα Μεταξιώτη, πεθερά του Παύλου Πανταζή, ψυχολόγου, πανεπιστημιακού, κατά βλάχικη παράδοση, φτιάχνει για την πρωτοχρονιά μια κρεατόπιτα. Ο Παύλος παρακολούθησε τη δουλειά της, την κατέγραψε, την επιβεβαίωσε διαβάζοντάς την και μου την έστειλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου