Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Κατσικάκι στη γάστρα με πρασινάδες



Υλικά για 5-6 άτομα
1 ½ -2 κιλά κατσικάκι σε μικρές μερίδες
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθος
δυόσμος (φρέσκος κατά προτίμηση)
2 ποτήρια ρύζι νυχάκι
5 ποτήρια νερό
αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα μαρινάρουμε με ελαιόλαδο για μια-δυο ώρες πριν απ’ το μαγείρεμα. Τοποθετούμε το κρέας στη γάστρα και τη βάζουμε ανοιχτή σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν (ρύθμιση με αέρα ή πάνω κάτω στους 220ο C) γυρίζοντας τα ενδιάμεσα μια φορά τουλάχιστον. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και λίγο ακόμα λάδι και τα σωτάρουμε μαζί με το κρέας μέχρι να μαραθούν αλλά να μη μαυρίσουν (10 λεπτά περίπου). Προσθέτουμε τότε το νερό και τον άνηθο και σκεπάζουμε τη γάστρα ώσπου το κρέας να βράσει καλά. Το κατσικάκι είναι τρυφερό κρέας και δε θα χρειαστεί πολύ ώρα. Συνήθως ένα μισάωρο αρκεί. Ανοίγουμε τότε τη γάστρα, προσθέτουμε το ρύζι και τον δυόσμο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί με τα χορταρικά και τον ζωμό. Αν έχει μειωθεί πολύ το νερό (συνήθως δεν χρειάζεται) προσθέτουμε ένα ακόμα ποτήρι, αλλά ζεστό. Σκεπάζουμε πάλι τη γάστρα και ψήνουμε ωσότου απορροφηθούν τα υγρά και βράσει το ρύζι (10-15 λεπτά). Σερβίρεται ζεστό.

Παραλλαγή: Για πιο γευστικά αποτελέσματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 κιλό κατσικάκι και ½ κιλό χοιρινό κομμένο για τηγανιά. Η συνταγή γίνεται και με κρέας από μοσχάρι για όσους έχουν προβλήματα χοληστερίνης. Επιμηκύνονται φυσικά οι χρόνοι βρασίματος του κρέατος το οποίο καλό θα είναι να είναι κομμένο σε μπουκιές (τύπου τας κεμπάπ).

Στέλλα Γεωργιάδου, αρχιτέκτων μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου