Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Παστίτσιο Ασπασίας



Υλικά
1 πακέτο (500 γραμμάρια) penne rigate
½ κιλό κυμάς
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι
σάλτσα τομάτα (1 πακέτο Pummaro των 500 γραμμαρίων)
αλάτι, πιπέρι
2-3 κουτάλια σούπας μαργαρίνη
3-4 κουτάλια σούπας αλεύρι
1 λίτρο φρέσκο γάλα
250-300 γραμμάρια τυρί parmesana reggiato τριμμένη
τριμμένο μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση
Κάνουμε τη σάλτσα κυμά. Τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε λίγο λάδι στο τηγάνι, προσθέτουμε το κυμά και το τηγανίζουμε μέχρι να ψηθεί, προσθέτουμε τη σάλτσα τομάτα, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το μείγμα να ψηθεί για 5-10 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και βάζουμε το μείγμα στην άκρη.

Κάνουμε την μπεσαμέλ. Ζεσταίνουμε προσεκτικά το γάλα μέχρι να είναι καυτό αλλά νε μην βράσει. Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε μια μικρή κατσαρόλα με χοντρό πάτο, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με τη μαργαρίνη. Μετά, ανακατεύοντας συνέχεια, προσθέτουμε το καυτό γάλα, στην αρχή στάλα-στάλα, ανακατεύοντας κάθε φορά μέχρι να γίνει το μείγμα λείο και να μην έχει θρόμβους. Στο τέλος προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι ή πιπέρι αν θέλει.
Βράζουμε τις πέννες σύμφωνα με τις οδηγίες και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Τώρα, στην κατσαρόλα που έβρασαν οι πέννες, ανακατεύουμε τις πέννες με τη μισή σάλτσα μπεσαμέλ και μετά απλώνουμε το μείγμα στην φόρμα που θα ψηθεί το παστίτσιο. Πάνω από τις πέννες απλώνουμε τη σάλτσα με το κυμά. Πάνω-πάνω απλώνουμε την υπόλοιπη σάλτσα μπεσαμέλ, προσεκτικά ωστε να καλύψει όλο το κυμά, πασπαλίζουμε με λίγο μσχοκάρυδο και βάζουμε την φόρμα στο φούρνο σε 225 βαθμούς για 30-60 λεπτά (μέχρι να πάρει λίγο χρώμα η πάνω επιφάνεια).
Κάριν Μπόκλουντ-Λαγοπούλου
Καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας Α.Π.Θ.
Η συνταγή είναι της μητέρας της Λίλυς Στυλιανούδη, Ασπασίας. Η Ασπασία, που ήταν το κάτι άλλο στο μαγείρεμα, είχε μάθει να μαγειρεύει ανάμεσα σε άλλα μέρη και από τα κρουαζιερόπλοια, όταν συνόδευε τον άνδρα της. Το παστίτσιο είναι από τα απόλυτα φαβορί μας. Και να σκεφτείς ότι έχω μειώσει το λίπος και το τυρί περίπου στα μισά από την αρχική συνταγή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου