Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Γαλλικής έμπνευσης ψαρόσουπα με σαφράν (κρόκο) και εστραγόν


για 4 άτομα

Υλικά
Ζωμός ψαριού: 1 κυβάκι Knorr ψαριού αν μπορείς να βρεις, αλλιώς βράζεις μία μεγάλη ψαροκεφαλή μαζί με κρεμμύδι, καρότο, σέλινο και αλατοπίπερο για ½ ώρα περίπου, σουρώνεις το ζωμό και αν χρειάζεται το βράζεις χωρίς καπάκι για άλλη ½ ώρα περίπου για να συμπυκνωθεί
περίπου 450 γραμμάρια ψάρι φιλέτο (φρέσκος μπακαλιάρος, πέρκα ή παρόμοιο)
1 κρεμμύδι (+ 1 σκελίδα σκόρδο)
λίγο λάδι ή βούτυρο
1 κουταλιά τσαγιού εστραγόν
¼-½ γραμμάριο σαφοράν (μισό φακελάκι τριμμένο)
2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
200-300 γραμμάρια ζωμός ψαριού (από ψαροκεφαλή ή Knorr)
200-300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος + 1-2 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό
1-2 μικρά κολοκυθάκια (ή 1 κολοκυθάκι + 1 μικρή λεπτή μελιτζάνα)
1-2 μικρά καρότα
3 κομμάτια σέλινο ή ένα μικρό κομμάτι φινόκιο
1 τομάτα
μια χούφτα μπιζέλια (από ένα πακέτο κατεψυγμένα)



εκτέλεση
προετοιμασία
Καθαρίζεις και ψιλοκόβεις το κρεμμύδι (και το σκόρδο αν το θέλεις). Καθαρίζεις τα καρότα και τα κόβεις σε μικρές λεπτές λουρίδες. Καθαρίζεις τα κολοκυθάκια (+ τη μελιτζάνα), τα κόβεις κατά μήκος και μετά σε λεπτές ημικυκλικές φέτες. Κόβεις το φινόκιο (ή το σέλινο) σε λεπτές λουρίδες. Τρίβεις την τομάτα στον τρίφτη και πετάς τη φλούδα. Κόβεις το ψάρι σε κομμάτια περίπου 3 x 5 εκ.

μαγείρεμα
Τσιγαρίζεις το ψιλοκομμένο κρεμμύδι (+ το σκόρδο) σε λίγο λάδι ή βούτυρο. Ρίχνεις από πάνω το σαφράν και το εστραγόν. Προσθέτεις το αλεύρι, ανακατεύεις και προσθέτεις το ζωμό (ή νερό και Knorr). Περιμένεις να έρθει η σάλτσα σε βράσιμο, προσθέτεις την κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι και περιμένεις πάλι να βράσει. Προσθέτεις όλα τα λαχανικά (και τα κατεψυγμένα μπιζέλια) εκτός από την τομάτα. Αφήνεις τη σάλτσα να βράσει λίγα λεπτά. Μετά προσθέτεις το ψάρι και την τριμμένη τομάτα και αφήνεις την σούπα να κοχλιάσει σε σιγανή φωτιά μερικά λεπτά μέχρι να γίνει το ψάρι. Στο τέλος προσθέτεις αλάτι και πιπέρι αν χρειαστεί.

Σημείωση: Σαφράν ή κρόκος Κοζάνης πουλιέται σε φακελάκι ως ψιλή σκόνη, ή χύμα ως κομματάκια. Αν είναι κομματάκια, καλό είναι να τα τρίψεις σε μικρό γουδί (μεταλλικό ή πορσελάνινο, όχι το μεγάλο ξύλινο γουδί) πριν τη χρήση.
Η ψαρόσουπα είναι από «τσελεμεντέ» σουηδικό, με παράδοση από γιαγιά σε μητέρα σε κόρη, αλλά η γιαγιά είχε καταγωγή από νότια Γαλλία...

Κάριν Μπόκλουντ-Λαγοπούλου
Καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας Α.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου