Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Κερκυραϊκή παστιτσάδα (αυθεντική) σε ελαφριά εκδοχή



Υλικά
4-5 σκελίδες σκόρδου
½ κ. γ. πιπέρι, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο
6-7 ή 4-5 μεγάλα κρεμμύδια περασμένα από τον χοντρό τρίφτη
1 φλιτζάνι κρασί μαύρο
πιπέρι (1κ.γ.),
2-3 γαρύφαλλα
2-3 φύλλα δάφνης
4-5 μεγάλες ντομάτες
1 κουτί έτοιμο πολτό ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη και 1 κ.σ. αλάτι
μακαρόνια χοντρά αρ. 2 ή πένες
τριμμένο κεφαλοτύρι


Εκτέλεση
Ψιλοκόβω 4-5 σκελίδες σκόρδου και τις ανακατεύω με ½ κ. γ. πιπέρι και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
Χαρακώνω ένα κομμάτι κρέας μοσχαρίσιο του 1 κιλού και παραπάνω και γεμίζω τα ανοίγματα με το παραπάνω μείγμα
Τσιγαρίζω το κρέας από όλες τις μεριές σε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και το βγάζω από την κατσαρόλα
Τσιγαρίζω στο ίδιο λάδι 6-7 ή 4-5 μεγάλα κρεμμύδια περασμένα από τον χοντρό τρίφτη
Ξαναβάζω το κρέας και προσθέτω 1 φλιτζάνι κρασί μαύρο
Μόλις αρχίζει να βράζει προσθέτω 1 ποτήρι νερό, πιπέρι (1κ.γ.), 2-3 γαρύφαλλα και 2-3 φύλλα δάφνης και τα αφήνω να βράζουν
Προσθέτω 4-5 μεγάλες ντομάτες πολτοποιημένες και 1 κουτί έτοιμο πολτό ντομάτας και αφήνω να βράζει.
Προσθέτω 1 κ.γ. ζάχαρη και 1 κ.σ. αλάτι
Χαμηλώνω το μάτι της κουζίνας στο 2 και αφήνω να βράζει. Αν τυχόν στύβει και το κρέας είναι ακόμη σκληρό, προσθέτω νερό. Καλό πάντως είναι το αποφύγω.
Όσο έχει ακόμη ζουμί, χαμηλώνω τη φωτιά στο 1 και αφήνω να σιγοβράσει. Αυτό είναι και το μυστικό: σε όσο γίνεται χαμηλότερη φωτιά.
Το κατεβάζω από τη φωτιά, ενώ έχει ακόμη μπόλικη σάλτσα.
Βράζω μακαρόνια χοντρά αρ. 2 ή πένες. Απομακρύνω το κρέας από τη σάλτσα, σουρώνω τα μακαρόνια, τα ρίχνω στη σάλτσα και τα ανακατεύω.
Σερβίρω με τριμμένο κεφαλοτύρι.
Ελένη Χειμαριού,
φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου