Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Κανταΐφι (ελαφρύ, τραγανό, χωρίς καθόλου βούτυρο)



Το συγκεκριμένο γλυκό καταφέρνει να κερδίζει γευστικά ακόμη και τους πλέον δύσκολους, όσον αφορά στα γλυκά εδέσματα με μια βασική προϋπόθεση: η σωστή συνταγή μπορεί να το αποθεώσει και, αντιθέτως, η λανθασμένη μπορεί να το καταστρέψει. Βέβαια, ποικίλλουν και τα γούστα στη γεύση. Η συγκεκριμένη συνταγή υπόσχεται να δώσει ένα κανταϊφάκι τραγανό, ελαφρύ και νηστίσιμο χωρίς να στερείται τίποτα σε γεύση. Το αντίθετο μάλιστα! Και το βασικό, δε θα μυρίζει βούτυρο! Βέβαια, το ότι θα είναι τραγανό, έχει να κάνει και με τη μικρή διάρκεια ζωής του και εκεί έγκειται μεγάλο μέρος της επιτυχίας του. Το κανταΐφι αν «κάτσει» πολλές μέρες ή αν μείνει στο ψυγείο λασπώνει, γι’ αυτό και η κατανάλωσή του ορίζεται στη μια εβδομάδα το πολύ...

Οι δοσολογίες και τα υλικά έχουν να κάνουν με την επιθυμία και τη γεύση του καθενός, γι’ αυτό και μπορούν να γίνονται μικρές παραλλαγές στη συνταγή.
 
Υλικά
για ένα ταψάκι (35 x 25 cm)
1 πακέτο κανταΐφι 500 γρ.(από το σούπερ-μάρκετ)
σπορέλαιο

γέμιση
250 γρ. φρέσκο καρύδι ,δηλ 2 1/2 φλυτζάνια -ολόκληρο τον ξηρό καρπό
(1 φλυτζάνι=100 γρ.)
2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
2 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική (άσπρη ή καφέ)
1 κοφτό κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη

για το σιρόπι
3 φλυτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική (άσπρη ή καφέ)
2 φλυτζάνια νερό
μισό χυμό λεμονιού
1 βανίλια
1 ξύλο κανέλας

Ξεκινάμε αφήνοντας το κανταΐφι να ξεπαγώσει πολύ καλά. Εν τω μεταξύ βάζουμε δίπλα μας μια κούπα σπορέλαιο και σε ένα πιάτο βαθύ φτιάχνουμε τη γέμιση με το καρύδι, τη φρυγανιά,τη ζάχαρη και την κανέλα.(Μυστικό: το καρύδι δεν το χτυπάω σε γουδί ή μπλέντερ αλλά το έχω κόψει σε μικρά κομμάτια με το μαχαίρι!)
Αφού ξεπαγώσει, το ανοίγουμε, για να διαχωρίσουμε τις κολλημένες «ίνες», δηλ. να το ξάσουμε. (Μυστικό: όσο κάνω το τύλιγμα έχω σκεπασμένο το κανταΐφι με μια βρεγμένη πετσέτα -αλλιώς ξεραίνεται και προς το τέλος δε θα τυλίγεται). Έπειτα, πάνω σε μια επιφάνεια κοπής (πχ. ένα σανίδι) βάζουμε την ποσότητα του κανταϊφιού που διαχωρίσαμε από το κυρίως σώμα. (Καλύτερα να είναι μικρή, γιατί τα μικρά κανταϊφάκια είναι πιο καλαίσθητα οπτικά κ ευκολότερα στο τύλιγμα. Άλλωστε οι δοσολογίες εδώ αφορούν σε τυλιγμένα κανταϊφάκια 4-5 cm μήκους). Διαχωρίζουμε λοιπόν κάθε φορά λωρίδες 15x8 cm περίπου και φροντίζουμε να μην έχει πολύ άνοιγμα στη μέση κ ξεφύγει η γέμισή μας. Έχοντας στρώσει το κανταΐφι στο σανίδι το περιχύνουμε με μια κουτ. σούπας σπορέλαιο. Βάζουμε μια κουτ. σούπας από τη γέμιση και το τυλίγουμε βάζοντας προς τα μέσα τις «ίνες» που περισσεύουν. Τόσο απλό!
Στη συνέχεια τα βάζουμε ένα-ένα στο ταψάκι μας (χωρίς να το έχουμε βουτυρώσει -μόνο με λίγο σπορέλαιο το έχουμε αλείψει), φροντίζοντας να είναι σχετικά σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο. Αφού γεμίσει το ταψάκι μας, παίρνω από το σπορέλαιο 1 κουτ. γλυκού και περιχύνω το καθένα ξεχωριστά. (1 κουτ. γλ. για κάθε κανταϊφάκι).Εν συνεχεία, τα ψήνω στους 180 βαθμούς «πάνω-κάτω», στη μέση του φούρνου, οπωσδήποτε για 1 ώρα (το ψήσιμο ποικίλλει ανάλογα με το φούρνο γι’ αυτό φροντίζουμε να διαπιστώσουμε ότι ψήθηκαν καλά και όχι ότι απλώς ροδοκοκκίνησαν –τα ελέγχω ανοίγοντας το φούρνο και βλέπω αν ψήθηκαν και από κάτω με το πηρούνι). Καλό είναι να τα ψήσω την 1η μισή ώρα σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο κ τη 2η, χωρίς. Αφού ψηθούν, τα βγάζω και ξεκινάω να ετοιμάζω το σιρόπι: Σε μέτρια φωτιά σε κατσαρολάκι βάζω τις ποσότητες του νερού κ της ζάχαρης και ανακατεύω. Αφού αρχίσει να βράζει (μόλις ξεκινήσει να βγάζει φουσκάλες κ όχι να κοχλάσει) το αφήνω για ακόμη 4 λεπτά κ ενώ είναι ακόμη επάνω στο μάτι ρίχνω το χυμό λεμονιού, τη βανίλια, ανακατεύω και απομακρύνω από τη φωτιά. Ουσιαστικά, δε θέλουμε να «δέσει» το σιρόπι μας, για να είναι ελαφρύ. Τέλος, περιχύνουμε στο κανταΐφι μας έχοντας διασφαλίσει ότι εκείνο έχει κρυώσει (κανταϊφι κρύο-σιρόπι ζεστό). Φροντίζουμε να περιχύσουμε ξεχωριστά στο κάθε γλυκό μας χρησιμοποιώντας μια κουτάλα (για να μη λασπώσει) κ όχι με την κατσαρόλα απευθείας.
Έτοιμο!

Σημείωση:
1η) Το διατηρούμε εκτός ψυγείου περίπου για μια βδομάδα.
2η) Για άριστα αποτελέσματα κρατάω ξεχωριστά το σιρόπι και ξεχωριστά το ψημένο γλυκό και μόνο όταν πρόκειται να σερβίρω βράζω λιγάκι το σιρόπι και περιχύνω το κάθε κανταϊφάκι. Μιλάμε όμως για τελειομανία...

Ισμήνη Καρατζιούλα,
μεταπτυχιακή φοιτήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου