Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Κοτόπουλο με δαμάσκηνα



Ένα εύκολο γιορτινό φαγητό που κάνω κάθε χρόνο, ανάμεσα σε άλλα, στο καθιερωμένο οικογενειακό τραπέζι της παραμονής των Χριστουγέννων.

Χρησιμοποιώ αποστεωμένα φιλετάκια από στήθος και μπούτι κότας (καλύτερα να έχουν και την πέτσα τους). Τα φιλετάκια του στήθους τα κόβω στη μέση.
Τα αλατοπιπερώνω καλά, πολύ καλά και τοποθετώ τα φιλετάκια σα μικρές μπαλίτσες, σφιχτά-σφιχτά, το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα πυρέξ (συνήθως υπολογίζω να έχω συνολικά καμιά 15 –αριά κομμάτια και από τα δύο μέρη της κότας για να ικανοποιούνται όλα τα γούστα).
Ανάμεσα στα φιλετάκια, από κάτω από κάθε κομμάτι ή ανάμεσα στην πέτσα και στο κρέας, όπου μπορώ να τα χωρέσω, στριμώχνω δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι (1 ½-2 συσκευασίες από αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο). Βάζω επίσης με τον ίδιο τρόπο (ανάμεσα, από κάτω κ.λπ.) γενναία ποσότητα από δαφνόφυλλα (10 με 15 φύλλα τουλάχιστον). Περιχύνω με λίγο λικέρ ή κόκκινο κρασί, λίγο λάδι (μισό φλιτζάνι περίπου και ελάχιστο νερό.Ρίχνω από πάνω λίγο ακόμη πιπέρι, αλάτι και μερικούς κόκκους ροζ πιπεριού και ψήνω στην αρχή στους 180ο για 1 τουλάχιστον ώρα, με το πυρέξ καλυμμένο με αλουμινόχαρτο και στο τέλος, πριν το σερβίρω, αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και δυναμώνω τη φωτιά για να ροδοψηθεί και να μελώσουν τα υγρά.
Πότε το σβήνω; Με το μάτι, Ελένη μου! Όπως και να το κάνεις το μάτι και η μύτη είναι οι καλύτεροι οδηγοί στη μαγειρική. Δίκιο είχε η μαμά σου.
 Γκέλη Δούμπη
οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου