Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Μοσχαράκι με αγκινάρες αυγολέμονο



(για 4 άτομα)

υλικά

16 αγκινάρες (υπολογίζουμε 4 για κάθε άτομο) φρέσκες ή κατεψυγμένες
1 κιλό μοσχάρι
2 αυγά
5-6 λεμόνια ζουμερά
αλάτι
πιπέρι
1 ματσάκι άνηθο
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κουτάλι της σούπας θυμάρι
1 κουτάλι της σούπας ρίγανη



Εκτέλεση


Κόβουμε το κρέας σε μικρές μερίδες και το βράζουμε με το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι και τη ρίγανη μέχρι να μαλακώσει, αλλά όχι πολύ.
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις διατηρούμε σε χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Μόλις βράσει το κρέας το αποσύρουμε από τη φωτιά, παίρνουμε το κρέας και κρατούμε το ζωμό.
Σε ένα βαθύ ταψί στρώνουμε τις αγκινάρες και μέσα στην καθεμιά τοποθετούμε 1-3 κομμάτια από το βρασμένο κρέας.
Κόβουμε πολύ ψιλό τον άνηθο.
Ανακατεύουμε το ζωμό του κρέατος, το λάδι και τον άνηθο και περιχύνουμε το κρέας με τις αγκινάρες.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς και για ¾ περίπου της ώρας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. (Η ώρα είναι ενδεικτική καθώς εξαρτάται από το πόσο σκληρό είναι το κρέας και πόσο τρυφερές οι αγκινάρες. Γι’ αυτό δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα ή ένα πιρούνι αν οι αγκινάρες και το κρέας μπορούν να κοπούν εύκολα).
όλις ψηθεί το φαγητό το βγάζουμε από το φούρνο και με μια ρηχή κουτάλα ή μια σπάτουλα τοποθετούμε τις αγκινάρες με το κρέας σε μια πιατέλα. Κρατάμε το ζωμό από το ταψί για το αυγολέμονο.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το χυμό από 2-3 λεμόνια και στη συνέχεια χλιαρό το ζωμό στον οποίο έχουν ψηθεί το κρέας και οι αγκινάρες.
Περιχύνουμε με το αυγολέμονο την πιατέλα με τις αγκινάρες και το κρέας.
Σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο ή ένα άλλο μαγειρικό σκεύος την πιατέλα και αφήνουμε μία ώρα τουλάχιστον για να «δέσει» το αυγολέμονο με το φαγητό και σερβίρουμε.


Τριαντάφυλλος Πετρίδης, ιστορικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου