Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Γκλοπαρίνα Σοχού Θεσσαλονίκης



Είναι μια παραδοσιακή πίτα με κολοκύθια άσπρα (όπως είναι το κολοκυθάκι αλλά σε μεγαλύτερο μέγεθος(περίπου τριπλάσιο μέγεθος, μία ποικιλία του Σοχού). Υπάρχουν παραλλαγές της πίτας αυτής και χρησιμοποιείται αλεύρι για τη βάση.

Υλικά για τη γέμιση
3 κολοκυθάκια μεγάλα. (Εάν χρησιμοποιηθεί μικρό κολοκυθάκι, περίπου 6)
1 φλιτζανάκι ρύζι
2 φλιτζάνια γάλα
1 αβγό
1 φλιτζανάκι λάδι ηλιέλαιο
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια αλεύρι

Υλικά για τη βάση και την κάλυψη
1 φλιτζανάκι ηλιέλαιο
3 φλιτζάνια αλεύρι
2 φλιτζάνια γάλα
2 αβγά
50γρ βιτάμ

Εκτέλεση
Τρίβω τα κολοκυθάκια στον τρίφτη . Τα αφήνω 15-30 λεπτά μέσα σε ένα ταψί, (σε επικλινές επίπεδο), να βγάλουν το νερό τους και τα στραγγίζω με τις παλάμες. Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά της γέμισης. Λαδώνω το ταψί (ηλεκτρικής κουζίνας) και πασπαλίζω ομοιόμορφα με το χέρι 1 φλιτζάνι αλεύρι. Το αλεύρι το ραντίζω ομοιόμορφα με 1 φλιτζάνι γάλα. (Το αφήνω για λίγο, δεν ανησυχώ εάν δεν απορροφηθεί. Απλώνω το μίγμα της πίτας. Πάνω στο μίγμα πασπαλίζω (με το χέρι) δύο φλιτζάνια αλεύρι ώστε να σκεπαστεί το μίγμα. Στο τέλος χτυπάω σε ένα πιάτο: 2 αβγά, 1 φλιτζάνι γάλα, 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι ηλιέλαιο. Το απλώνω στην πίτα ομοιόμορφα. Κόβω 50 γρ βιτάμ, το κομματιάζω και το τοποθετώ στην επιφάνεια της πίτας σε διάφορα σημεία. Ψήνω στους 170 C για 1 ώρα. Αφήνω την πίτα να κρυώσει καλά και μετά την κόβω σε κομμάτια.

παραδοσιακή κολοκυθόπιτα
της πεθεράς της Αλίκης Κ.,
μεταπτυχιακής φοιτήτριάς μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου