Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Σουπιές



για 4 άτομα

Υλικά
ενάμισυ κιλό σουπιές τις οποίες τις καθαρίζουμε αλλά κρατάμε το μελάνι.
μαζεύουμε αρκετό μάραθο από τον κάμπο, 4-5 δέσμες που μπορούμε να κρατήσουμε στο χέρι.
ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
αλάτι, λάδι, ενα ποτήρι κρασί, λεμόνι


Εκτέλεση 
Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια. Ρίχνουμε επίσης ψιλοκομμένες τις σουπιές (όχι το μελάνι τους), ώσπου να πάρουν ροζ χρώμα. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά έως ότου μαλακώσουν και απορροφηθεί όλο το κρασί. Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, προσθέτουμε λίγο λάδι στην κατσαρόλα, και ρίχνουμε τον μάραθο. Τον αφήνουμε να μαραθεί ανακατεβοντας, και αφού σωταριστεί, ρίχνουμε τις σουπιές, το μελάνι, το αλάτι, λίγο νεράκι σε σιγανή φωτιά. Στίβουμε έναμισι λεμόνι, το ρίχνουμε και ανακατέβουμε ελαφρώς. ΄Οταν απορροφηθεί σχεδόν αλλά όχι πλήρως το νεράκι, το φαί είναι έτοιμο. Δοκιμάζουμε βέβαια ώστε να είναι του γούστου μας και το αφήνουμε να ξεκουραστεί, τουλάχιστον δύο ώρες.
Δεν σερβίρεται καυτό, αλλά σε θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλετε να το σερβίρετε το βράδυ, μαγειρέψτε το από το μεσημέρι. Μπορείτε να το ντρεσσάρετε και με μια κουταλιά του γλυκού αλευράκι, το οποίο ρίχνετε σε ένα κουπάκι ζωμού που έχετε αποσπάσει από την κατσαρόλα πριν απορροφηθεί. Ρίχνετε το χυλό πριν κατεβάσετε το φαί από τη φωτιά. Φρεσκοκομμένο πιπέρι στο πιάτο.
Εξυπακούεται κρασί λευκό, ξηρό
Aντώνης Λιάκος
μάγειρος ιστοριών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου